Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Harry Potter käsitteitä:

Tänne me ylläpitäjät yritämme selittää Harry Potter maailman ihmeellisiä olentoja ja muita käsitteitä. Laita viestiä viekkuun, jos huomaat, että jokin olennainen käsite puuttuu.

Käsitteet on aakkostettu, joten voit helpottaa jonkun tietyn käsitteen hakemista siirtymällä suoraan oikeaan kohtaan napauttamalla alla olevasta listasta esimerkiksi H:ta, jolloin pääset suoraan kohtaan, josta H:lla alkavat termit ovat. Kuten ehkä pian huomaat, listasta ei löydy joitakin kirjaimia, kuten esimerkiksi Q:ta. Tämä johtuu siitä, ettemme ole listanneet/selittäneet yhtäkään Q:lla alkavaa Potter - käsitettä. Huomaathan, että henkilöille ja loitsuille on omat listauksensa, joten niitä et tule täältä löytämään, vaikka kuinka etsisit. : )

A   B   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   W

Vinkki: Tiedätkö käsitteen englanniksi, muttet muista suomenkielistä vastinetta? Tästä sivusta voi olla apua, sillä jokaisen käsitteen perässä on suluissa alkuperäiskielellä eli brittienglannilla kyseisen asian nimi. Paina CTRL + F, jolloin selaimen yläreunaan ilmestyy hakupalkki ja kirjoita sinne käsite englanniksi. Mikäli käsite löytyy tältä sivulta, siirryt suoraan sen kohdalle haun avulla.


A

Ajankääntäjä (Time-turner)

Kaulakoru, jossa on pieni tiimalasi. Tämän kaulakorun avulla voi siirtyä menneisyyteen. Ajankääntäjiin liittyvät säännöt ovat erittäin ankarat. Menneisyyteen ei pitäisi kajota (ainakaan kovin vakavin seurauksin), ja itseään ei saa näyttää menneisyyden itselleen. Tiimalasia käännetään niin monta kertaa, kuin haluaa palata ajassa takaisin (tunneissa).

Ajatuseula (Pensieve)

Ammeen näköinen esine, johon voi kaataa muiston ja nähdä sen. Voi jopa kävellä muiston henkilöiden perässä. Jos koskettaa muiston henkilöä esimerkiksi kädellä, käsi menee henkilön lävitse, eikä henkilö huomaa mitään. Ts. henkilöt eivät näe muiston katselijaa, mutta katselija näkee henkilöt. Vähän kuin katsoisi elokuvaa.

Akromantella (Acromantula)

Jättiläishämähäkki, joita asuu mm. Tylypahkan mailla olevassa metsässä. Harry Potter -kirjoissa on mainittu nimeltä Hämäkäk (Aragog) ja Myhäk.

Albuksen Kaarti (Dumbledore's Army)

Harryn ja kumppanien perustama kerho, jonka tehtävänä oli opettaa pimeyden voimilta suojautumista. Pimento oli kyseisen aineen opettajana niin sietämätön (taikuutta ei saanut käyttää), että oppilaat opettelivat tarvittavat asiat itse. Harry toimi opettajana. Jäsenet pitivät yhteyttä kaljuunoiden avulla.

Alruuna (Mandrake)

Hermionen sanoin: "Alruuna eli mandragora on tehokas vahvistajakasvi. Sen avulla palautetaan muodonmuutoksen kokeneet tai kirotut ihmiset takaisin ennalleen." Alruuna on hieman pikkuvauvan näköinen, mutta paljon ryppyisempi.

Amuletti (Amulet)

Amuletti on esine, jonka uskotaan tuovan hyvää onnea tai suojaavansa kantajaa pahalta. Potter-kirjoissa oikeaa onnea tuovia esineitä on todennäköisesti olemassakin, mutta myös huijausamuletteja kaupitellaan.

Ankeuttaja (Dementor)

Ankeuttaja on olento, joka imee ihmisestä kaikki hyvät muistot itseensä ja jättää jäljelle vain ihmisen kauheimmat pelot ja ajatukset. Ne vartioivat Azkabanin velhovankilaa (ks. Azkaban). Ankeuttajat voi karkottaa kokonaan vain yhdellä tavalla: loihtimalla täydellisen suojeliuksen (ks. Suojelius, Patronus), joka on hyvin edistynyttä taikuutta. Jästit eivät näe ankeuttajia, ja niiden lisääntyessä syntyy sumua.

Animaagi (Animagi)

Henkilö, joka pystyy muuttumaan tahdonvoimalla eläimeksi. Animaageja ovat esim. Minerwa MaGarmiwa = kissa, James Potter = uroshirvi, Sirius Musta = koira, Peter Piskuilan = rotta ja Rita Luodiko = koppakuoriainen. Neljä viimeistä, eivät ole rekisteröityneitä animaageja, vaan vain harva tietää heidän olevan animageja.

Anteeksiantamattomat kiroukset (Unforgivable Curses)

Anteeksiantamattomien kirousten käytöstä kiinni jäädessään joutuu Azkabaniin. Anteeksiantamattomia kirouksia on kolme; Kidutu (tuottaa valtavaa kipua), Komennu (pakottaa uhrin tekemään niin kuin kuin käsketään) ja Avada Kedavra (tappaa).

Astrologia (Astrology)

Astrologia sekoitetaan yleensä astronomiaan, mutta ensimmäiseksi mainittu pohjautuu horoskooppeihin ja ennustukseen, toisin kuin astronomia, joka on tieteellistä avaruuden tutkiskelua.

Aurorit (Aurors)

Henkilöitä, jotka ammatikseen metsästävät pimeyden velhoja. Yksi tunnetuimmista auroreista on Alastor Vauhkomieli, joka täytti noin puolet Azkabanista.

Azkaban (Azkaban)

Velhovankila, jonne joutuu anteeksiantamattomien kirousten käyttämisestä, ja kuolonsyöjänä epäiltynä. Azkabanista kerrotaan olevan mahdotonta paeta, mutta ainakin Sirius Musta ja jotkut kuolonsyöjät ovat siinä onnistuneet. Azkaban sijaitsee saarella keskellä valtamerta, ankeuttajien vartioimana.

B

Basiliski (Basilisk)

Basiliski on iso ja ruma käärme, jonka hampaissa on myrkkyä ja sen keltaisten silmien suora katse tappaa. Harryn toisena vuonna koulun jästisyntyisiä oppilaita joutui basiliskin hyökkäyksen kohteeksi. Kukaan ei kuitenkaan kuollut, kun ei katsonut basiliskiä suoraan silmiin. Jos basiliskia katsoo silmiin esimerkiksi peilin kautta, ainoastaan kangistuu. Salaisuuksien kammion basiliskin tappoi Harry Potter Godrick Rohkelikon miekalla.

"Vaikka maassamme vaeltaa paljon kauheita petoja ja hirviöitä, ei mikään niistä ole niin omituinen ja kuolettava kuin basiliski, joka myös käärmeiden kuninkaana tunnetaan. Tämä käärme, joka voi kasvaa jättiläismäisiin mittoihin ja elää satoja vuosia, syntyy kananmunasta, jonka rupikonna hautoo. Se tappaa mitä ihmeellisimmin menetelmin, sillä kuolettavien myrkkyhmpaiden lisäksi basiliski tappaa murhaavalla tuijotuksellaan, ja sen katseen vangeiksi jääneet kuolevat silmänräpäyksessä. Hämähäkit pakenevat basiliskia, koska se on niiden hirvittävin vihollinen, ja basiliski pakenee vain kukon kieuntaa, joka on sille kohtalokas." Näin lukee Tylypahkan kirjaston kirjassa. 

Besoaari (Bezoar)

Besoaari on pallomainen kovettuma. Sen voi löytää märehtijöiden, kuten vuohen, lampaan tai peuran mahalaukusta. Besoaarin avulla Harry pelasti Ronin Puoliverisessä Prinssissä myrkyltä.

E

Etsijä (Seeker)

Yksi huispauksen seitsemästä pelaajasta, jonka tehtävänä on etsiä kultainen sieppi. Hän yleensä ratkaisee pelin lopputuloksen ja joutuu näin myös helposti häirinnän kohteeksi. Etsijät ovat huispauspelin pienimpiä pelaajia.

F

Feeniks (Phoenix)

Lintu, joka voi kantaa raskaita taakkoja ja jonka kyyneleet parantavat. Hyvin uskollinen lemmikki. Vanhaksi tullessaan lintu ei kuole, vaan syttyy tuleen ja syntyy tuhkasta uudelleen.

Pottereissa mainittu feeniks on nimeltään Fawkes.

Feeniksin kilta (Order of the Phonenix)

Salainen järjestö, joka on perustettu taisteluun Voldemortia vastaan. Alkuperäinen johtaja oli Albus Dumbledore. Suurin osa killan jäsenistä on menehtynyt tai seonnut. Voldemortin palattua kilta perustettiin uudelleen päämajaksi hyväksyttiin Mustan suvun sukutalo, Kalmanhanaukio 12. Killan päämaja jouduttiin kuitenkin siirtämään muualle, koska Voldemortin kannattajat saivat sen sijainnin selville.

Felix Felicis (Felix Felicis)

Nestemäistä onnea (taikajuomaa, hyvin vaikeaa valmistaa, epäonnistuessaan tappavan myrkyllistä).

Fletkumato (Flobberworm)

Erittäin flegmaattinen ja laiska hampaaton mato, joka syö salaattia. Kuolee ylensyödessään.

G

Gernumbli Gardens (Gernumbli Gardensi)

Ksenofilius Lovekivan käyttämä nimitys menninkäisistä.

H

Hapanpastilli (Acid Pop)

Velhomaailman hapan makeinen.

Hevoskotka (Hippogriff)

Hevosen kokoinen eläin, jonka eturuumis on kuin kotkan ja takapää hevosen. Hevoskotkat ovat hyvin ylpeitä eläimiä, ja niitä loukatessaan saa maistaa muutamasta veitsenterävästä kynnestä. Ne osaavat lentää, ja ovat uskollisia ystäviä, kun niiden luottamuksen voittaa puolelleen.

Hirnyrkki (Horcrux)

Yksi pimeyden inhottavimmista asioista. Hirnyrkki on sielun palanen, joka on irrotettu sielusta murhaamalla. Ihminen ei voi kuolla, ennen kuin hirnyrkki on tuhottu. Hirnyrkkiä säilytetään jossain esineessä, ja se on erittäin vaikea tuhota. Sielun voi jakaa ainakin seitsemään osaan, mutta se kertoo ihmisen luonnottomuudesta ja tunteettomuudesta. Sielun voi saada takaisin kokonaiseksi ainoastaan tunnontuskilla. Emme suosittele tätä kenellekään.

Hirviökirja hirviöistä (The Monsterbook of Monsters)

Hagridin määräämä taikaolentojen hoidon oppikirja ainakin Harryn kolmantena vuonna (jatkossa ei mainita). Kirja on hyvin väkivaltainen, ja niitä säilytetäänkin Säilä & Imupaperissa häkissä, jossa ne raatelevat toisiaan. Kauppias käsitteleekin kirjaa paksut hanskat kädessä. Kirja rauhoittuu, kun sitä silittää selkämyksestä.

Hormipulveri (Floo powder)

Pulveria, jonka avulla velhot voivat matkustaa takkojen välillä paikasta toiseen. Pulveria heitetään takkaan, astutaan sen perässä vihertäviin liekkeihin ja sanotaan selvästi määränpään nimi. Kieputaan niin kauan, että ollaan oikean takan kohdalla ja astutaan ulos takasta. Hormipulveria voi käyttää myös muiden velhojen kanssa keskusteluun, jolloin koko kehoa ei tarvitse siirtää paikasta toiseen. Tällöin vain velhon tai noidan pää siirtyy leijumaan toisen rakennuksen takkaan.

Huispaus (Quidditch)

Noitien ja velhojen pelaama peli. Pelissä on kaksi joukkuetta, jossa kussakin on seitsemän pelaajaa; 1 pitäjä, 3 jahtaajaa, 1 etsijä ja 2 lyöjää. Pelissä on neljä palloa; yksi kultasieppi, yksi kaato ja kaksi ryhmyä.

Huispauskentällä on joukkuetta kohden kolme maalisalkoa, joiden läpi on tarkoitus heittää kaato. Pelin voittaa se joukkue, joka saa eniten pisteitä. Peli loppuu, kun jomman kumman joukkueen etsijä saa siepin kiinni. Voit lukea lisää pelaajista ja palloista niiden nimen kohdalta täältä (ks. esim. Etsijä, Seeker tai Kaato, Quaffle).

Häivytyskaappi (Vanish Cabinet)

Tylpahkan tarvehuoneessa on häivytyskaappi, jonka kaksoiskappale majailee Borgin & Burkesin pimeyden voimiin erikoistuneen liikkeen tiloissa. Häivytyskaapin avulla voi siirtää ihmisiä/esineitä/asioita kaappien avulla paikasta toiseen. Ne olivat suosittuja Voldemortin ensimmäisen valtakauden aikana, jolloin ihmisten oli helppo paeta lähestyvää/-iä pimeyden ruhtinasta tai hänen kuolonsyöjiään kaappien kautta turvaan. Tylypahkan kaappi oli kuitenkin epäkunnossa, jolloin Fredin ja Georgen kaappiin sulloma Montague päätyi Borgin & Burkesin sijaan juuttumaan Tylypahkan vessanpyttyyn. Kuudentena vuonna Draco Malfoyn kuitenkin onnistuu korjata kaappi, jonka avulla hän saa kuolonsyöjätoverinsa Tylypahkan muurien sisäpuolelle taistelemaan Feeniksin kiltaa ja Albuksen kaartilaisia vastaan.

I

Ihmeteippi (Spellotape)

Ihmeteipillä pystyy korjaamaan melkein mitä tahansa. Kannattaa muistaa, että jos joltakulta sitä lainaa, voi olla, että se ei ole sitä oikeaa. Ihmeteippi ei kuitenkaan korjaa katkenneita taikasauvoja, kuten Ron saa Salaisuuksien kammiossa huomata.

Ihmissusi (Werewolf)

Ihminen, joka on saanut ihmissuden pureman, muuttuu täysikuun aikaan ihmissudeksi. Sudenmyrkkyjuomaa juomalla ihmissusi tulee vaarattomaksi muille ja itselleen.

Ilmiintyminen (Apparition)

Ílmiintymisen avulla aikuiset noidat ja velhot voivat siirtyä hetkessä paikasta toiseen. Ilmiintymistä varten pitää kuitenkin suorittaa ilmiintymiskoe. Tylypahkan kuudesluokkalaisille järjestetään maksullinen ilmiintymiskurssi Suuressa Salissa. Ilmiintyminen tuntuu siltä, että kehoa vedettäisiin kapean putken läpi. Lapset voivat ilmiintyä aikuisen seurassa, ns. 'kimppailmiintyä'. Jos ilmiintyminen epäonnistuu, ihminen saattaa halkeentua, jolloin osa kehosta jää lähtöpaikkaan ja osa saapuu perille. (Ks. Kaikkoontua, Disapparate)

Ilmiskooppi (Sneakoskope)

Esine, joka alkaa surista ja piipittää havaitessaan jotakin epäilyttävää (epäilyttävän henkilön) tietyn säteen alueella.

J

Jahtaaja (Chaser)

Yksi huispauksen seitsemästä pelaajasta. Näitä pelaajia on kentällä kolme, ja heidän tehtävänään on heittää kaato vastustajan maalisalon lävitse.

Johtajapoika/-tyttö (Head Boy / Girl)

Tylypahkassa seitsemättä luokkaa käyvä luotettava oppilas, jolle on annettu joitain erityistehtäviä. Johtajapoika ja -tyttö ovat valvojaoppilaita korkeammassa asemassa. Tylypahkassa on vain yksi johtajapoika ja yksi johtajatyttö kerrallaan.

Joka Sotkun Taikaputsis (Mrs. Skower's All-Purpose Magical Mess Remover)

Tätä mainostettiin Huispauksen maailmanmestaruuskisoissa neljännessä Harry Potter -kirjassa.

"Joka Sotkun Taikaputsis: Tuhrut pois tuskitta!"

Jästi (Muggle)

Ei-taikova henkilö.

Jättiläinen (Giant)

Jättiläiskokoinen (useita kymmeniä jalkoja korkea) ihmisen näköinen otus, joka ei kuitenkaan ole välttämättä yhtä älykäs kuin ihminen. Useimmiten jättiläiset ovat hyvin väkivaltaisia, ja vain harvat puhuvat oman kielensä lisäksi englantia. Puolijättiläinen on puoliksi jättiläinen ja puoliksi ihminen (yleensä velho/noita). Tällöin puolijättiläinen ei ole yhtä iso kuin tavallinen jättiläinen. Väkivaltaisuuskin on pienempää, mutta puolijätti saattaa tuntea vetoa esimerkiksi vaarallisiin otuksiin. Rubeus Hagrid on puolijättiläinen, kuten Olympe Maximekin.

K

Kaato (Quaffle)

Yksi huispauksen neljästä pallosta. Jahtaajat heittelevät toisilleen kaatoa pyrkimyksenään heittää se vastustajan maalisalon lävitse. Pitäjä yrittää estää kaadon pääsemistä salon läpi.

Kaikkarit (Omnioculars)

Kaikkarit ovat velhomaailman vastine jästikiikareille. Lisäominaisuuksina ne esim. nauhoittavat määrättömästi kuvaa kuin videokamera, ja huispausta seuratessa niihin voi asettaa selostuksen päälle, jolloin ne kertovat esim. huispauskuvioiden nimiä.

Kaikkoontuminen (Disapparition)

Kaikkoontuminen on sitä, kun velho ilmiintyessään katoaa paikaltaan. (Ks. Ilmiintyminen, Apparition)

Kaukokorvat (Extendable Ears)

Fred ja George Weasleyn kesintö, jonka avulla voi salakuunnella keskustelua oven alta syötettyjen "korvien" avulla.

Kelmien kartta (Marauder's Map)

Kelmien Kartan on keksinyt aikoinaan Tylypahkan oppilaat James Potter (Sarvihaara), Remus Lupin (Kuutamo), Sirius Musta (Anturajalka) ja Peter Piskuilan (Matohäntä).

Harry sai kelmien Kartan Fred ja George Weasleyltä hänen olessaan kolmannella luokalla. Kukaan, ei eläin eikä ihminen voi piiloutua Kelmien Kartalta. Edes näkymättömyysvitta ei siihen kykene. Kelmien Kartassa näkyy ainoastaan Tylypahka ja Tylypahkan salakäytävät. Kun Kartan haluaa näkyväksi, pitää napauttaa sitä sauvalla ja sanoa "Vannon pyhästi, että minulla on vain pahat mielessä." Kun tahtoo, että kukaan muu ei voi lukea Karttaa, täytyy muistaa pyyhkiä Kartta käytön jälkeen napauttamalla Karttaa ja sanomalla: "Ilkityö onnistui".

Kentauri (Centaur)

Henkilö, jonka yläruumis on ihmisen ja alaruumis hevosen. Pitävät ennustamisesta ja puhuvat toisinaan arvoituksin. Eivät pidä ihmisistä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Aseinaan ne kantavat varsijousia.

Kitakivet (Gobstones)

Tylypahkassa suosittu peli, jossa on tarkoituksena heittää kitakivillä esimerkiksi kiviä pois ympyrästä (voittaja on se joka saa eniten kiviä pois), osua mahdollisimman lähelle kiveä (voittaja se joka osuu lähemmäs) tai osua mahdollisimman lähelle reikää (voittaja on se, joka osuu lähemmäs reikää putoamatta siihen). Kitakivet sylkevät jonkinlaista mönjää pelin häviäjän päälle.

Kitakiveä pelataan maailmanlaajuisesti, ja siitä on aina silloin tällöin kilpailuja. Tylypahkassa on oma kitakivikerho.

Kotitonttu (House-elf)

Lamppumaiset silmät omaava (usein rähjäisen näköinen) otus, joka toimii velhojen ja noitien eräänlaisena orjana ja palvelijana. Kotitontun voi vapauttaa palveluksesta antamalla sille kunnollisen vaatteen. Kotitontut eivät saa palkkaa yhtä poikkeusta lukuunottamatta (vaikka sekin kyllä on jo kuollut :´().

Kristallipallo (Crystal Ball)

Kristallinen pallo, josta voi ennustaa, mikäli omaa ennustukseen tarvittavat piirteet. Esine on hyvin kova, kuten muutama kuolonsyöjä sai Tylypahkan viimeisessä taistelussa kokea.

Kultasieppi (The Golden Snitch)

Yksi huispauksen neljästä pallosta, joka etsijän on saatava kiinni. Siepillä on hopeat siivet, mutta muuten se on kultainen. Siepillä on kosketusmuisti, joten se muistaa, kumman huispausjoukkueen etsijä sen on saanut kiinni. (Ks. Etsijä, Seeker)

Kunnian käsi (Hand of Glory)

Surkastunut käsi (kyseessä on siis esine), joka antaa kantajalleen valoa pimeässä. Draco Malfoy osti tällaisen Borgin & Burkesilta. Sellaisen voi valmistaa hyvin järkyttävällä tavalla, jota emme tässä rupea kertomaan.

Kuoleman varjelukset (Deathly Hallows)

Siuntio Silosäkeen tarinassa (Tarina kolmesta veljeksestä) kerrotaan kuoleman varjeluksista. Varjelukset ovat erittäin voimakas taikasauva (tunnetaan mm. nimillä seljasauva ja kohtalonkeppi), elpymyskivi (jolla voi tavallaan herättää kuolleista) ja näkymättömyysviitta (jonka teho ei kulu koskaan pois). Omistamalla kaikki varjelukset tulee ns. Kuoleman herraksi. Varjeluksista vain näkymättömyysviitalla voi oikeasti huijata kuolemaa. Tarinassa kerrotaan, että kuolema valmisti esineet omin käsin, mutta useimmat niiden olemassaolon tietävät arvelevat, että ne valmisti oikeasti vain kolme hyvin voimakasta velhoa. Kuitenkin melkein kaikki taikovat henkilöt luulevat varjelusten olevan pelkkää satua.

Kuolonsyöjä (Death Eater)

Voldemortin kannattaja. Yleensä puhdasverinen, pitää anteeksiantamattomien kirousten käytöstä. Jokaisella kuolonsyöjällä on vasemmassa kädessään Pimeän Piirto, jota tökkäämällä saa muiden kuolisten piirrot polttamaan ja näin kutsuttua heidät kaikki koolle.

Kädestäennustaminen (Palmistry)

Ennustamista kädestä. Tutkitaan kämmenen viivoja, joita on mm. elämänviiva ja kohtalon viiva. Viivojen avulla voidaan katsoa esim. tuleeko olemaan rikas ja kuinka pitkä elämä hekilöllä tulee olemaan.

Kärmeskieli (Parseltongue)

Kieli, jonka ainoana "hyvänä" puhujana tunnetaan Harry Potter. Itse Salazar Luihuinen oli kärmeskieli. Tällä kielellä voi puhua käärmeille. Kieltä osaamattoman korvaan se kuulostaa vain suhinalta ja sihinältä. Kieli voi tulla verenperintönä, ja sitä ei periaatteessa voi opetella. Ron Weasleyn onnistui kuitenkin avaamaan Salaisuuksien kammio matkimalla Harry Potterin suusta päästämää sihinää.

L

Lajitteluhattu (Sorting Hat)

Tylypahkan perustajan, Godric Rohkelikon, velhonhattu. Se on taiottu niin, että se osaa ajatella itse ja lukea jokaisen sitä sovittavan syvimmätkin ajatukset. Se toimii Tylypahkan velhokoulussa, jossa se jakaa ensimmäisen vuoden aloittavat oppilaat omiin tupiinsa lukukauden alkajaispidoissa. Hattu asuu Tylypahkan rehtorin kansliassa.

Lakritsitaikasauva (Liquorice Wand)

Noitien ja velhojen makeinen, joka muistuttaa taikasauvaa.

Liekehtivä Pikari (The Goblet of Fire)

Pikari, joka toimii puolueettomana tuomarina valitsemassa kolmivelhoturnajaisten osallistujia.

Limppi (Plimpy)

Eräänlainen kala.

Lukilitis (Legilimens)

Lukilitiksen avulla voidaan lukea toisen ajatuksia ja katsoa hänen muistojaan. Sen avulla voi luoda harhakuvia ja kiduttaa sillä tavalla ihmisiä. Lukilitikselta voi puolustautua okklumeuksen (ks. Okklumeus, Occlumency) avulla.

Lunaskooppi (Lunascope)

Lunaskoopin avulla katsotaan kuuta (luna = kuu). Esim. professori Dumbledore omistaa lunaskoopin.

Luudanvarsi (Broomstick)

Luudanvarsi on velhomaailman urheilu- ja matkustusväline. Niillä pelataan esim. huispausta (ks. Huispaus, Quidditch). Luutia on erimerkkisiä, -laatuisia ja -hintaisia. Luutamerkkejä ovat mm. Nimbus, Puhtolakaisu ja Tähdenlento. Matkustettaessa velhot ja noidat suosivat kuitenkin mieluummin ilmiintymistä (ks. Ilmiintyminen, Apparition), koska se on nopeampaa eikä siinä tarvitse vältellä jästien (ks. Jästi, Muggle) katseita.

Luuseripöpö

Luna Lovekiva mainitsi luuseripöpön ollessaan selostajana Tylypahkan huispausottelussa kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi.

Lyöjä (Beater)

Lyöjä on yksi huispauksen neljästä pelaajasta. Niitä on joukkueessa kaksi ja he suojelevat oman joukkueensa pelaajia runtelevilta ryhmyiltä (ks. Ryhmy, Bludger). Heillä on pelivälineinään puiset mailat, joiden avulla he iskevät molempia ryhmyjä päin toisen joukkueen pelaajia, tarkoituksenaan tehdä heidät pelikyvyttömiksi (tai ainakin hankaloittaa heidän pelaamistaan).

M

Maahinen (Goblin)

Erään taikalajin edustaja.

Älykäs (ja hieman pihi/saita?) olento. Maahiset toimivat Irvetan velhopankin hoitajina. Maahiset ovat hyviä arvometallien käsittelijöitä ja aseentekijöitä. Niiden mielestä maahisten tekemät esineet kuuluvat vain niille itselleen. Maahisten kielen nimi on maahistahista (ks. alapuolelle), mutta monet maahiset puhuvat myös englantia.

Maahistahista (Gobbledegook)

Maahisten puhuma kieli.

Manalius (Inferius)

Mm. Voldemort käytti manaliuksia pelotukseksi. Manalius on kuolleen ihmisen ruumis, joka on taiottu eläväksi. Ne pystyvät elämään vedessä.

Menninkäinen (Gnome)

Velhojen ja noitien puutarhassa asuskeleva ihmistä muistuttava otus, joka kaivaa tunneleita puutarhan alle. Menninkäiset täytyy "kitkeä" puutarhasta heilauttamalla niitä päänsä päällä niin, että niiltä menee pää sekaisin ja heittämällä ne sitten mahdollisimman kauas. Menninkäisen purema ei ole vaarallinen, mutta se sattuu.

Metamorfimaagi (Metamorphmagus)

Velho tai noita, joka pystyy muuttamaan ulkonäköään tahdon voimalla ja ilman taikasauvaa tai -liemiä.

Monijuomaliemi (Polyjuice Potion)

Taikaliemi, jonka tekeminen vaatii paljon taitoa. Sen ainesosia ovat mm. pitsiperhosen siivet, iilimadot, vuoheinä, piharatamo, kaksisarvisen sarvijauhe, suikaloitu puukäärmeen nahka sekä pala siitä keneksi aikoo muuttua. Monijuomaliemen avulla voi siis muuttaa ulkonäkönsä toisen ihmisen näköiseksi. Liemen väri vaihtuu, kun siihen lisätään palanen ihmistä, väri määräytyy ihmisen luonteen mukaan.

Mörkö (Boggart)

Hahmonvaihtaja, joka muuttuu ihmisen edessä kys. henkilön pelkäämäksi asiaksi. Mörkö viihtyy pimeissä kaapeissa ja laatikoissa. Kukaan ei tiedä miltä mörkö näyttää ollessaan aivan yksin. Mörön voi karkottaa naurretavus-loitsulla.

N

Narksu (Nargle)

Luna Lovekiva sanoo, että mistelit kuhisevat narksuja.

Noidankattila (Cauldron)

Noidankattila on metallista valmistettu esine, jossa noidat ja vehot valmistavat taikaliemiään.

Numerologia (Arithmancy)

Tylypahkassa opetettava kouluaine.

Muistipallo (Remembrall)

Lasinen (?) pallo. Jos sitä puristaa, ja siihen tulee punainen valo/savu, on unohtanut jotain. Muulloin savu on valkoista. Kuten Nevillekin tuumaa pallon saatuaan: "Ongelmana on, etten muista mitä unohdin."

O

Okklumeus (Occlumency)

Okklumeus on puolustautumiskeino lukilitista (ks. Lukilitis, Legilimens) vastaan. Siinä ns. suljetaan mieli, ei ajatella mitään. Okklumeukseen tarvitaan paljon päättäväisyyttä.

P

Parantaja (Healer)

Noita tai velho, joka ammatikseen parantaa sairaita taikayhteisön ihmisiä. Lontoossa parantajat työskentelevät pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalassa. Parantajat eivät heilu letkujen ja putkien kanssa, vaan käyttävät parantamiseen taikasauvaa. He eivät paranna ainoastaan sairauksia, vaan myös taikomisessa sattuneita vahinkoja yms.

Peikko (Troll)

Vähä-älyinen, pahalta haiseva, iso ja ruma taikaolento.

Pimeyden Voimilta Suojautuminen (Defence Against the Dark Arts)

Huhutaan, että homma on kirottu. Kukaan opettajista ei ole jäänyt pitempään kuin vuodeksi. Kaikille pakollinen oppiaine, jota opetetaan ainakin V.I.P:eihin asti kaikille.

Pimeän piirto (Dark Mark)

Lordi Voldemortin ja hänen kannattajiensa merkki. Se lähetetään taivaalle loitsimalla: "Kalmokalvaus (Morsmorde)!" Se loistaa myrkynvihreänä näkyen kauas. Kuolonsyöjät jättävät pimeän piirron leijumaan yleensä sellaisen paikan yläpuolelle, jossa he ovat tappaneet jonkun. Pimeän piirto muodostuu pääkallosta, jonka kielenä luikertelee käärme.

Kuolonsyöjien käsivarressa on pimeän piirto, jonka avulla he kokoontuvat (ks. Kuolonsyöjä, Death Eater).

Pirunnuora (Devil's Snare)

Valonarka kasvi, joka sen lähelle mentäessä kuristaa hengiltä.

Pitäjä (Keeper)

Huispauksen pelaaja, jonka tehtävänä on puolustaa maalisalkoja kaatoa heitteleviltä jahtaajilta.

Poimittaislinja (The Knight Bus)

Violetti bussi, jonka voi kutsua sauvaansa heilauttamalla. Jästit eivät näe bussia.  Bussi on päiväsaikaan sisustettu tuolein ja iltaisin sängyin. Yhdellätoista sulmulla saa matkan Lontooseen Pikku Whingingistä, neljällätoista sulmulla myös kaakaota ja viidellätoista kuumavesipullon ja hammasharjan ja saa itse valita hammasharjan värin. Kuljettajana toimi Ernie Rysky ja rahastajana Stan Pikitie. Stan sanoo: "Tervetuloa poimittaislinjalle, turvattomien velhojen ja noitien hätäkuljetukseen".

Pokkuroija (Bowtruckle)

Puun oksaa muistuttava taikaolento, joka vartioi asuttamaataan puuta.

Porttiavain (Portkey)

Esine, joka muuttuu loitsittaessa portus porttiavaimeksi. Eli esineen avulla voi matkustaa tiettyyn paikkaan kerran. Esine lähtee paikasta A tiettyyn aikaan, ja sitä koskettavat ihmiset lähtevät sen mukaan. Paikkaan B porttiavain ja ihmiset tulevat hetken kuluttua. Usein porttiavain on tavallinen esine, jotteivat jästit huomioisi sitä.

Puhpallura (Puffskein)

Vaalea ja pörröinen otus, joka soveltuu hyvin lemmikiksi helppohoitoisuutensa vuoksi.

Purske (Erumpent)

Jonkinlainen eläin, jolla on päässään erittäin helposti räjähtävä sarvi. Todennäköisesti purskeen sarvi ei ole sitä kokoluokkaa kuin Harry Potter ja Kuoleman varjelukset -elokuvassa.

R

Rikkokiri (Wrackspurt)

Rikkokiri on olento, joka lentää ihmisen korvasta sisään ja sumentaa tämän aivot.

Ruttusarvinen niistaisikki (Crumble-Horned Snorkack)

Ainakin Luna Lovekivan ja hänen isänsä mielestä näitä on olemassa. Ruttusarvisilla niistaisikilla ei ole siipiä eivätkä ne osaa lentää.

Ryhmy (Bludger)

Yksi huispauksen neljästä pallosta, jonka tehtävänä on saada pelaajia löytyä luudilta. Ryhmyjä on aina kaksi pelissä.  Ne ovat mustia palloja.

Räjähtävä näpäys (Exploding Snap)

Velhojen ja noitien ajanvietepeli.

Räyhääjä (Howler)

Kirje, jonka pystyy lumoamaan niin, että siitä kuuluu oma ääni moninkertaisena. Yleensä ikävää postia.

Räyhääjä esitellään Harry Potter ja Salaisuuksien kammio -kirjassa.

Räyhähenki (Poltergeist)

Räyhähenki on rakennusta vainoava olento, joka aiheuttaa tuhoa ja kiusaa ihmisiä. Tylypahkassa on räyhähenki, Riesu. Se leijuu ilmassa ja kiusaa koulun oppilaita. Riesu myös keksii pilalauluja.

    "Jos jossain on riitaa ja suukopua,

    kutsukaa Riesu: ei tuu sopua!"

    -Harry Potter ja Puoliverinen Prinssi, s. 438

S

Salaisuuksien kammio (The Chamber of Secrets)

Salazar Luihuisen salaa rakentama kammio Tylypahkassa. Kammioon pääsee tyttöjen vessasta, jossa murjottava Myrtti asustaa, sanomalla kärmeskielellä sanan avaudu. Salaisuuksien kammiossa on elänyt kammottava hirviö, jättiläiskäärme basiliski, jonka Harry Potter tappoi Godrick Rohkelikon miekalla.

Sanomattomat (Unspeakables)

Sanomattomat ovat taikaministerön työntekijöitä. He työskentelevät Salaperäisyyksien osastolla.

Sieppi (Snitch)

Ks. kultasieppi (the Golden Snitch)

Suojelius (Patronus)

Odotum suojelius -loitsulla loihdittava hopeanhohtoinen eläin (?), joka karkottaa mm. ankeuttajat ja kalmolaskokset.

T

Taikasauva (Wand)

Noitien ja velhojen taikomisväline. Ne tehdään valitusta sauvapuusta (ja niitä on monia, kuten piikkipaatsama ja tammi) ja niiden sisään laitetaan jonkin taikavoimaisen eläimen osa (esim. lohikäärmeen sydänjuuri, yksisarvisen häntäjouhi). Nykyään taikavoimaisen väestön sauvat valmistaa yleensä sauvaseppä, joka on erikoistunut alaansa.

Tupa / tuvat (House / houses)

Tylypahkan oppilaat lajitellaan neljään tupaan; Rohkelikkoon, Luihuiseen, Puuskupuhiin ja Korpinkynteen. Tupa on kuin oppilaan perhe lukuvuoden aikana.

Tylypahka (Hogwarts)

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu on yksi kolmesta Euroopan taikakoulusta. Mm. Harry Potter käy/on käynyt sitä. Se on linna, joka sijaitsee (luultavasti) jossain päin Skotlantia. Sen rehtoreina ovat vuosien saatossa toimineet mm. Phineas Nigellus (Musta), Armando Dippet, Albus Dumbledore, Severus Kalkaros, Minerva McGarmiwa sekä Pomona Verso. Koulun perustivat neljä aikansa mahtavinta noitaa ja velhoa: Godric Rohkelikko, Helga Puuskupuh, Rowena Korpinkynsi sekä Salazar Luihuinen. Heidän mukaansa on nimetty mm. koulun neljä tupaa, joihin oppilaat jaetaan ensimmäisen oppivuotensa alussa. Koulu on sisäoppilaitos.

Tällipaju (Whomping Willow)

Puu, joka viuhtoo ja mäiskii oksillaan ympäriinsä sen lähelle mentäessä. Melko vaarallinen.

Tylypahkan maille on istutettu tällipaju. Tällipaju istutettiin Räkyvään Röttelöön johtavan salatien tunnelin päälle, jottei kukaan vain pääsisi törmäämään ihmissuteen...

V

Valvojaoppilas (Prefect)

Tylypahkan (yleensä) luotettava ja asiallinen oppilas, jonka tehtävänä on huolehtia järjestyksestä ja ensiluokkalaisita.

Vedenväki (Merpeople)

Vedenväki on (toisinaan) hieman ovelaa, kohtalaisen älykästä sakkia, joka luonnollisesti asuu vedessä. Ne puhuvat vedenkieltä ja pitävät musiikista.

Vedenkieli (Mermish)

Vedenväen puhuma kieli.

Veela (Veela)

Tavattoman kaunis nainen, joka suuttuessaan muuttuu olennoksi, jolla on terävänokkainen linnunpää ja siivet. Ne voivat heitellä vastustajiaan tulikourallisilla. Kun veelat tanssivat, he saavat kaikki sitä katselevat miehet sekoamaan päästään. Veelat voivat risteytyä ihmisten kanssa, ja niiden hiuksia voidaan käyttää taikasauvojen (ks. Taikasauva, Wand) ytiminä.

Velhoshakki (Wizard Chess)

Velhojen pelaama shakki, jossa nappulat ovat eläviä. Toisen syödessä toisen pelaajan nappulan, syödyksi joutunut nappula hakataan säpäleiksi.

Viholaiskuvastin (Foe-Glass)

Peililtä näyttävä esine, jossa näkyy vihollisten epäselkeitä kuvia. Jos vihollisten silmänvalkuaiset näkyvät, viholaiskuvastimen omistaja on pulassa.

Viisasten kivi (The Philosopher's Stone)

Nicolas Flamelin kehittämä ihmeellinen punainen kivi, jonka elämän eliksiiriä juomalla voi elää ikuisesti. Kivi tekee myös rikkaaksi. Ensimmäinen Harry Potter -kirja on nimetty Viisasten kiven mukaan.

W

Weasleyn welhowitsit (Weasley's Wizarding Wheezes)

Fred ja George Weasleyn perustama pilailupuoti / tavaramerkki.

©2019 Potterfanit - suntuubi.com

© Potterfanit 2006-2011